Duurzaam Denken of Duurzaam Doen?

Duurzaamheid is tegenwoordig een van de meest besproken onderwerpen, en hergebruik van meubilair en oude spullen lijkt daarbij een belangrijk onderdeel te zijn. Maar wat betekent hergebruik eigenlijk, en hoe verhoudt het zich tot echte duurzaamheid?

De nostalgie van hergebruik

Er is absoluut niets mis mee om duurzame goederen zo lang mogelijk te gebruiken of een nieuwe bestemming te geven, in tegendeel. Toch is het belangrijk te erkennen dat hergebruik vaak de neiging heeft over te slaan in een vorm van nostalgie. Oude meubels en materialen worden opnieuw populair, en dat is niet alleen vanwege de duurzaamheidsgedachte, maar ook omdat ze herinneringen oproepen of passen bij een bepaalde trend. Maar in hoeverre draagt dit daadwerkelijk bij aan een duurzame toekomst?

Bovendien hangt aan hergebruik vaak een fors prijskaartje, omdat er een tijdrovend proces aan voorafgaat, waardoor het voor velen onbetaalbaar wordt en bijna een elitaire status krijgt. In plaats van voor iedereen toegankelijk te zijn, lijkt het hergebruik van materialen soms een luxe te worden die niet voor iedereen is weggelegd. Er ontbreekt een zekere nuchterheid in deze benadering, wat vraagtekens zet bij de werkelijke waarde van hergebruik binnen de context van duurzaamheid.

Het belang van kwaliteit in duurzaamheid

Nieuwsgierig als ik ben, sta ik open voor vernieuwing en de toepassing van nieuwe materialen, maar ik vind het cruciaal dat deze materialen getest en beproefd zijn. Dit brengt ons bij een belangrijk punt: als een nieuw duurzaam materiaal de tand des tijds niet doorstaat, is het dan nog steeds duurzaam? Hier ligt de kern van het probleem. Duurzaamheid moet verder gaan dan alleen de productie van een materiaal of product; het moet ook gedurende de hele levenscyclus duurzaam blijven.

Wanneer is hergebruik echt duurzaam?

De sleutel ligt in balans. Hergebruik is pas écht duurzaam als het product in kwestie nog functioneel, veilig en van goede kwaliteit is. Als een materiaal zijn oorspronkelijke sterkte en duurzaamheid behoudt, heeft hergebruik echt zin. Soms is het beter om te kiezen voor nieuwe, innovatieve materialen die speciaal zijn ontworpen om lang mee te gaan en een minimale impact op het milieu hebben. De toename van nieuwe toepassingen voor hergebruikte materialen is positief en stimuleert mij om ze in mijn werk toe te passen.

Daarnaast is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar trends; deze komen en gaan. Daarom geloof ik in tijdloos, functioneel design als de meest verantwoorde investering.