Whimsy Pourer: Uniek Keramiek dat Verrast en Raakt

Maandag 16 september was ik op bezoek bij een designevenement in Eindhoven: Destination Design, Exploring New Horizons. Een designevenement voor professionals uit de interieurbranche. 

Tijdens mijn rondgang op het event werd mijn aandacht getrokken door de ‘Whimsy Pourer, de Eigenzinnige Gieter’. Het keramisch atelier Cor Unum had mijn volledige aandacht.

Je kijkt naar een gieter die oogt alsof hij door een kind is getekend, maar niets is minder waar. Het is een driedimensionale gieter, gemaakt van keramiek, waarvan geen enkel exemplaar hetzelfde is. Omdat de makers kunnen experimenteren met de tuit, het handvat en het “krassen”, kan het zijn dat zowel de tuit als het handvat op een totaal andere plek zit dan op de afbeeldingen in de webshop. Ook het krassen verschilt per gieter. Dit verhaal raakte me, omdat de bijdrage van iedereen in het maakproces hierin samenkomt. Het ontwerp van de ‘Whimsy Pourer’ is van Willem Zwiers.

De geschiedenis en het verhaal van Cor Unum zijn lang en bewogen. Het gaat meer dan 70 jaar terug. Cor Unum, een keramisch atelier in ’s-Hertogenbosch, betekent letterlijk “één van hart”. Het atelier wordt gedragen door velen: ambassadeurs, studenten, ontwerpers, vrijwilligers, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en professionals. Allen delen ze één gemeenschappelijk ideaal: iedereen verdient een plek, iedereen heeft een talent, en iedereen kan bijdragen aan het mooier maken van de wereld. Website: Cor Unum